
Tørket kjøtt.
Det er utrolig lett å tørke kjøtt. Jeg lager hvert år 4 fenalår og diverse typer Beef Jerkey. Det er næringsrikt, holder lenge og er supergodt. Denne «posten» er ikke på noen måte sponset av «noen som helst».
For å lage Beef Jerkey bruker jeg en tørkemaskin fra Sanabona, Excalibur dehydrator 5 brett med timer. Den koster rundt 2500 kr. Hadde jeg hatt mer penger hadde jeg nok kjøpt en 9 bretts maskin. Når du først går i gang med å klargjøre det du skal tørke er det like greit å kunne tørke en større mengde enn det du får plass til å en 5 bretts maskin. Min maskin har ikke timer, noe jeg gjerne skulle hatt.

Du «trenger» ikke en slik maskin, men det er veldig praktisk. Du kan fint bruke ovnen din også. Selvfølgelig bruker jeg også tørkeren til annet enn kjøtt. Har også prøvd meg på tørkede epleskiver og tørkede nektarin skiver. Utrolig godt begge deler.
Jeg har brukt lang tid på og finne «rett» oppskrift på Beef Jerkey. Jeg har nok ikke funnet den helt rette, men mange har vært gode, noen hatt en for sterk smak. Den oppskriften jeg skal gi deg nå, var tilnærmet perfekt, men den hadde litt for sterk peppersmak, så jeg har nedjustert peppermengden. Oppskriften fant jeg på matprat.no.
4 PORSJONER
400 g mørt biffkjøtt i strimler
2 ts salt
0,5 ts kvernet pepper
2 ts grillkrydder eller kryddermix
1 ss finhakket frisk koriander
1⁄2 dl worchestershiresaus
- Skjær kjøttet i tynne skiver og legg det i en brødpose.
- Bland krydder, og worchestershire-saus, og hell over kjøttet. La det marinere natten over i kjøleskap.
- Legg kjøttet på bakepapir i langpanna i ovnen/tørkemaskinen. Stek på 50 grader i ca 8 timer, til kjøttet er tørt og «sprøtt». Kjøttet skal ikke brekke når du bøyer det. Ha ovnsdøra på gløtt.
- Serveres som et godt energitilskudd, eller rett og slett som snacks i fjellet.

