Overlevelse/prepping

Prepping

Et av de mest brukte søkeordene i Norge den siste tiden har vært «PREPPING». Ordet prepping betyr «det og være forberedt».

Wikipedia skriver «Man aktivt utfører planlegging og tiltak for å forberede seg på mulige kriser og naturkatastrofer, slik at man har bedre sjanse til å klare seg selv. Eksempel på slike mulige kriser kan være alt fra lokale til globale hendelser, eller til og med personlige situasjoner som det å bli arbeidsløs eller å bli overlatt til seg selv i ødemarken under tøffe værforhold.

Eksempler på forberedelser kan være å bygge opp et lager av mat, drikkevann, medisiner og andre nødvendige forsyninger, bygge egne tilfluktssted eller rom som kan øke sjansen for å overleve en katastrofe, samt tilegne seg nødvendige kunnskaper og ferdigheter som førstehjelp og selvforsvar.«

Gårdskjærringa i gamle dager var en prepper.

På sikkerhverdag.no finner du en liste over det Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap mener du bør ha i hjemmet i tilfelle en uforutsett krise. Den listen kan være et godt utgangspunkt. For meg ble den veldig «light». Den vil dekke dine akutte behov, men det er ikke mye «kos» på listen 🙂

Da pandemien startet dro jeg til butikken for å kjøpt 2 bokser hakkede tomater. Det som møtte meg på butikken var stapp full parkeringsplass og en butikk full av folk som panikkhandlet dopapir og milelang kø foran 3 kasser. For meg var det ikke noe stress, fordi jeg allerede hadde preppet langsomt 🙂

Måten jeg «prepper» på er at jeg når jeg handler kjøper jeg noen stk. ekstra av en vare. Hjemme har jeg et lager der jeg setter den nyeste varen bakerst og den eldste fremst i hyllen. Så i den daglige husholdningen bruker jeg prepperlageres som et rotasjons lager der jeg henter det jeg trenger fremst i hyllen, skriver på handlelisten at jeg trenger ny pakke med hakkede tomater som jeg så plasserer bakerst igjen på hyllen. Da kommer du ikke i den situasjonen at du sitter med bare gammel utgått mat når du trenger det. I tillegg lagrer jeg selvfølgelig vann. Vi har lagret rundt 60 liter vann, ved er på plass og gode kokemuligheter på gass.

Det siste året har jeg forsøkt å lage en beredskapskasse der tanken var at ved hurtig avgang fra hjemmet ved evakuering eller annet lett skulle ta med en slik kasse og da være forsynt med mat for 2 personer i 7 dager. I tillegg til beredskapskassen tar jeg også med utstyrs kassen, hygiene og førstehjelps kassen, vann og bug out sekken.

Beredskapskassen som jeg skal vise i dag er laget basert på hva jeg ønsker å spise. Om jeg har lykkes vet jeg enda ikke da vi ikke har testet beredskapskassen ennå. Men det kommer vi til å gjøre i ferien.


Frokost
Havregrøt med rosiner og te/kaffe.
Lunsj
2 dager med lavobrød og pålegg
2 dager med knekkebrød og pålegg
2 dager med nudler og samisk brød Gahkku
1 dager med nudler blandet med potetmos
Middag
2 dager med Real Turmat pasta i tomatsaus/kyllingsuppe med pastaskruer
2 dager med Chana Masala med ris og samisk brød
2 dager med Grønnsaks Curry med ris lavobrød.
1 dag med Kjøttsuppe m/pastaskruer og evt brødrester.
Kos
4 x hjemmelaget rett i koppen tomatsuppe med pastaskruer
2 x Maryland Cookies
2 x Jordbær gele stenger
2 pk nøtteblanding (chilinøtter, peanøtter og litt rosin)
Drikke
4 porsjoner kakao
2 porsjoner energidrikk
4 porsjoner Solbærtoddy
7 stk Lady Grey te
7 stk Lipton Blå te
1 stk lite glass kaffe
Pålegg
4 bokser tunfisk
4 bokser Kyllingpostei (husk lokk)
4 bokser makrell i tomat (husk lokk)
Honning
Syltetøy
Peanøttsmør
nugatti
Tørrvarer
2 stk potetmos med nudler
2 stk Kjøttsuppe (ha i pastaskruer)
4 pk havregryn a 4 dl (Havregrøt) 16 porsjoner
1 pk rosiner
200g pastaskruer (Kokes i 8 minutter)
4 grønnsaks buljongterninger (gir 2 liter)
4 kylling buljongterninger (gir 2 liter)
2 pk. Tørrgjær
24 knekkebrød
2 pk lavobrød ferdig blandet.
Hvetemel 1 kg
Bakepulver
200g Sukker
Suppebuljong
Diverse
Tørket frukt
Rapsolje
2 bokser ananas
Liten Ketchup
Liten Sennep
Brødposer (for oppbevaring av mat vi har laget men ikke fått spist opp)
Annet
Fyrstikker
14 Telys

Oppskrifter:
Lavo brød
4 porsjoner
Hvetemel 10 dl/500g
Bakepulver 1 ss
Salt 2 ts
Vann tilsettes ute 3 dl
Margarin til steking (eller olje) 1 dl 100g
Bland det tørre ferdig heime. Tilsett vann ute. Deigen knas i 4 minutter. Del deigen i to og lag to runde kaker. Stekes i stekepanne med rikelig med margarin på stormkjøkken/primus/bål i ca 2 minutter pr. side. Kan også steike på steiner som står på skrå ved siden av bålet. Spis med smør og pålegg.

Gahkku samisk tynnbrød
8 porsjoner
25 g gjær
5 dl vann
1 ss sukker
1 ts salt
12 dl hvetemel
Smuldre opp gjæren i en bolle.
Varm opp vannet til 37 grader, og rør det i.
Spar litt av hvetemelet til utbaking. Resten har du i deigen, sammen med salt og sukker.
Kna sammen til en smidig deig.
Ha et klede over, og la deigen heve på en lun plass i cirka en time.
Legg deigen på en godt melet bakebenk. Del i 12 emner.
Kjevle ut hvert emne så tynt du kan uten at den går i stykker når du prøver å løfte den opp.
Brødene kan stekes på forskjellige måter. I lavoen brukes ofte en bakestein, som plasseres over ild.
Dersom du ikke har dette lett tilgjengelig hjemme, kan du steke brødet i en varm stekepanne, mellom ett og to minutter på hver side.

Tomatsuppe med basilikum
https://www.trail.recipes/recipes/tomato-basil-soup/
https://www.trail.recipes/blog/dehydrating123-how-to-make-tomato-sauce-powder/

2 ts tomatsauspulver
1 ts vegetabilsk buljongpulver
1/2 ts tørket basilikum
1 ss tørket makaroni.
hjemme:
Bland alle ingrediensene i en liten ziplock pose.
på stien:
Hell suppeblanding i et krus.
Tilsett 1 kopp kokende vann.
Rør, dekk til og la trekke i 5 minutter.

Nudler med potetmos
Kok opp vann og ha i nudler og krydderblanding. Ikke ha for mye vann..
Når nudlene er myke har du i ønsket mengde potetmos og lar den svelle.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *